Cât de eficiente sunt sistemele de ventilație cu recuperare de căldură?

Viața în interiorul caselor generează atât umiditate cât și poluanți. Umezeala provine de la gătit, spălat, dușuri și respirație. În cazul nivelurilor excesive, umiditatea condensează pe ferestre și pe pereți astfel poate provoca deteriorarea structurală a acestora. Umiditatea excesivă provoacă, de asemenea, mucegai, ciuperci, acarieni și bacterii.

Știți că aveți o problemă, dacă veți observa pete negre pe pereți! Aceste pete inestetice indică creșterea mucegaiului. Sporii de mucegai și praf circulă cu ușurință în aer în întreaga casă, care pot determina o serie de simptome și reacții alergice.

Standarul pentru ventilația rezidențială, este de 0,35 schimburi de aer pe oră. O casă veche poate depăși foarte ușor aceste valori. Există soluții parțiale de rezolvare a problemei calității aerului. De exemplu, un filtru electrostatic instalat într-un sistem de încălzire cu aer forțat va reduce contaminanții din aer, dar nu va reduce umezeala, nu va îmbunătăți calitatea aerului și nu va reduce gazele poluante.

Ventilatoarele de evacuare locale oferă posibilitatea de a elimina excesul de umiditate în zonele de bucătărie,baie și spălătorie, dar creează o presiune negativă în interiorul casei. Pe măsură ce ventilatorul elimină aerul din interior, vidul rezultat trage încet aer în și prin structura casei, aducând cu ea mirosurile neplăcute, praful și contaminanții.

În zonele în care radonul este o problemă, presiunea negativă poate crește nivelul de radon. Radonul este un gaz incolor, inodor și radioactiv. Se formează în mod natural din dezintegrarea elementelor radioactive, precum uraniul, care se găsesc la diverite niveluri în sol și roci, în întreaga lume.

Radonul din sol și rocă se poate infiltra în aer, în apele subterane și apele de suprafață.

O soluție mai bună este de a crea o ventilație echilibrată, cu ajutorul unităților de ventilație de la Brink Climate Systems. În acest fel, un ventilator elimină aerul stătut și poluat din casă, în timp ce un alt ventilator furnizează aer proaspăt.

Avanatajele unei ventilații corespunzătoare:

 • reduce pierderile de căldură, astfel este necesară mai puțină căldură de la o altă sursă de căldură pentru a ridica temperatura interioară la un nivel confortabil;
 • sunt rentabile, fiind necesară mai puțină energie pentru a încălzi aerul din încăperi;
 •  oferă aer proaspăt cu ferestrele închise (în cazul în care ferestrele deschise ar fi un risc de securitate) și asigură aer proaspăt și în încăperile fără ferestre, cum ar fi băile de interior;
 • reduce umiditatea în timpul iernii, deoarece aerul mai rece din aerul liber are o umiditate relativă mai mică.

 

 Beneficiile unui astfel de sistem:

 • oferă aer curat, proaspăt și filtrat pe tot parcursul zilei;
 • filtrele de polen reduc alergiile provocate de praf și de aerul stătut;
 • utilizează motoare eficiente energetic și fără perii;
 • are un consum redus de energie;
 • modul de funcționare este unul silențios;
 • elimină condensul;
 • este posibilă ținerea geamurilor închise, ceea ce înseamnă o calitate mai bună a aerului și un nivel redus de zgomot;
 • crește valoare locuinței;
 • previne mucegaiul.

 

Pentru mai multe informații legate de unitățile de ventilație oferite de Brink Climate Systems vă rugăm să contactați agentul zonal de vânzări sau să accesati catalogul nostru online www.termocat.ro .