Cât de importantă este alegerea materialelor anticorozive ?

Coroziunea este un proces chimic cauzat de o reacție între oțel și oxigenul din aer și apă. Cele mai importante puncte de luat în considerare sunt prezența substanțelor care pot accelera procesul, cum ar fi apropierea de mediile saline și viteza cu care apare coroziunea.

După cum știm, există diferite tipuri de oțel. Oțelul carbon este mai puțin rezistent la coroziune decât oțelul inoxidabil. Există, de asemenea, diferite variante de oțel inoxidabil, unele fiind mai rezistente la coroziune decât altele, pe baza tratamentelor și a elementelor prezente în formulă și a proceselor termice utilizate.

Oțelul carbonic este în mod evident mai mult coroziv. Se folosește în primul rând pentru sistemele de încălzire, unde diferența de temperatură este atunci când sistemul funcționează , se poate crea condens pe exteriorul conductelor, ceea ce ar putea declanșa coroziunea.

Oțelul inoxidabil AISI 316L este considerabil mai rezistent la coroziune decât oțelul carbon. Totuși, în anumite condiții, poate fi supus coroziunii externe, de exemplu în instalații pentru unele fluide industriale și atunci când poate intra în contact cu substanțe cu o concentrație mare de cloruri, care pot fi prezente în mediul înconjurător.

Atât oțelul din oțel carbon, cât și oțelul inoxidabil sunt două dintre cele mai bune materiale pentru crearea de sisteme sanitare și de încălzire. În anumite cazuri și pentru anumite aplicații, pentru a preveni coroziunea exterioară, țevile și fitting-urile trebuie protejate de agenții externi prin izolarea corespunzătoare a sistemelor și prin selectarea celor mai potrivite materiale izolante.

 

Pentru unele aplicații și în anumite medii, pressfitting-urile din oțel și țevile trebuie să fie izolate corespunzător cu materiale cu celule închise. Pe lângă prevenirea pierderilor de căldură și / sau răcire de-a lungul segmentelor sistemului, scopul principal al izolației este de a preveni coroziunea pe exteriorul conductelor.

Cu toate acestea, pentru a fi eficientă, izolația trebuie să fie de ultimă generație, fără a lăsa să fie expuse niciun fel de segmente de sistem și, la fel de importante, trebuie să fie folosite materiale izolante perfect adecvate.

Caracteristicile materialelor izolatoare pentru sistemele de presare din oțel

Am văzut cazurile în care sistemele de instalații de încălzire și de răcire sunt construite folosind pressfitting-urile din oțel ce trebuie izolate. De asemenea, am vorbit despre cum să creați o izolație perfectă de ultimă oră. Care materiale izolante pot fi utilizate și care nu pot fi utilizate?

Toate materialele cu structuri cu celule deschise, cum ar fi pâsla, trebuie să fie evitate cu siguranță, deoarece, de fapt, ele tind să mențină umiditatea.

Singurele materiale care permit izolarea eficientă a pressfitting-urilor și țevilor de presiune din oțel sunt cele cu o structură celulară închisă. Structura lor specială împiedică trecerea substanțelor (lichide sau gaze) între celulele adiacente.

Pentru mai multe detalii puteți accesa catalogul nostru online www.termocat.ro sau puteți lua legătura cu agentul zonal de vânzări.

RATIOTERM – Unic distribuitor al produselor Eurotubi în România.