Hală industrială - jud. Satu Mare

Anul realizării proiectului: 2017.

La acest proiect am livrat sisteme de încălzire în pardoseală, sisteme termice, panouri solare termice, panouri solare fotovoltaice, sistem de acumulare OSKAR, sisteme de încălzire/răcire cu ventiloconvectoare și sisteme de încălzire/răcire cu pompă de căldură aer-apă.

Încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre metodele eficiente și elegante de încălzire, dar și soluția care oferă confortul termic dorit în momentul în care căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață cât mai mare, acesta fiind principalul motiv pentru care clientul preferă un astfel de sistem.

Sistemele fotovoltaice și sistemele termice solare sunt cele două mari tehnologii de energie solară disponibile la ora actuală. Fotovoltaica folosește tehnologia semiconductorilor pentru a transforma razele solare în energie electrică.

Sistemele termice solare utilizează un tip de oglinzi pentru a concentra lumina soarelui. Lumina soarelui concentrată este apoi utilizată direct ca sursă de căldură.

Panourile termice solare utilizează radiația solară pentru a genera energie, având însă randament și în cazul luminii difuze, ceea ce înseamnă că vor încălzi apă și în zilele înnorate, dar cu fracție de aport mai mică.

Acumulatorul de căldură OSKAR are un principiu simplu și inovator: pierderi de căldură minime în sistemul de încălzire prin acumularea inteligentă și distribuție rațională a căldurii. Tehnologia de acumulare OSKAR se bazează pe 3 fenomene fizice simple:

  • Apa este un foarte bun acumulator de energie.
  • Greutatea apei este variabilă în funcție de temperatura acesteia (apa calda se ridica, apa rece coboară); acest fenomen permite o stratificare conform principiului gravitațional.
  • Apa este un conductor slab de temperatură, straturile de apă cu temperaturi diferite se păstrează perioade lungi de timp.

Aceste principii simple sunt utilizate de acumulatorul de caldura OSKAR pentru stocarea apei calde în straturi cu diferite temperaturi, acest lucru făcându-se fără aport de energie extern și fără mecanisme supuse uzurii.

Acumulatorul de caldura OSKAR permite oricărui tip de centrală să funcționeze la randament maxim deoarece energia este stocată aproape fără pierderi în stratul de temperatură corespunzător, până când aceasta va fi utilizată.

Ventiloconvectoarele sunt unități interioare de climatizare care folosesc apa drept agent termic de răcire vara, respectiv încălzire – iarna. Un astfel de sistem poate avea una dintre cele două funcții sau ambele, raportat la tipul de echipament la care este conectat.

Ventiloconvectoarele sunt echipamente care acționează prin radiație de căldură, similar caloriferelor, dar principiile sunt mai complexe. Ele sunt echipamente de încălzire – răcire eficiente, silențioase și permit o exploatare simplă, pe termen lung.  Unul din marile avantaje ale ventiloconvectoarelor este modul în care acestea se încadrează în mod estetic în amenajări, indiferent că este vorba despre birouri sau spații rezidențiale.

 

Pompa de căldură este un dispozitiv cu ajutorul căreia se transportă căldura de la sursă la un radiator, la un ventiloconvector, la elementele unui sistem de încălzire prin pardoseală sau la un schimbător de căldură, folosind lucru mecanic. Funcționarea pompelor de căldură se bazează pe proprietățile unui fluid la schimbarea stării de agregare, mai precis la lichefiere și evaporare. Cele mai întâlnite modele de pompe de căldură extrag căldura din aer, apă sau pământ.

Pompele de căldură aer-apă utilizează aerul exterior sau aerul recuperat ca sursă primară de energie.

Principiul de funcționare al pompelor de căldură este același cu al frigiderului, numai că în sens invers. În cazul frigiderului acesta preia căldura din interior și o împinge în afară, în timp ce la pompe se întâmplă invers.

E bine de știut că pompa de căldură poate fi folosită atât în anotimpul cald, pentru a răci aerul din locuință, cât și iarna, pentru a-l încălzi.

Principalele avantaje ale utilizării pompelor de căldură aer-apă ca sursă de încălzire sunt:

  • Diminuare considerabilă a emisiilor de CO2
  • Un grad ridicat de eficiență și economie de energie
  • Funcționare optimă, indiferent de condițiile meteorologice
  • Confort superior în cazul utilizării încălzirii în pardoseală, acesta fiind benefic pentru circulația sângelui și a întregului metabolism
  • Durată de viață îndelungată.

Pompele de căldură sunt dispozitive considerate a fi ecologice. Acest lucru este foarte important, deoarece tehnologia tinde spre această direcție tot mai mult.

Astfel acest proiect a beneficiat de cele mai bune soluții ale prezentului, de o întreagă echipă de specialiști și de o viziune amplă a întregului proces.