Intretinerea sistemului de ventilatie

Întreținerea sistemului de ventilație: pentru cel mai bun aer din casă, zi de zi.

Pentru a menține un confort și o funcționare optimă, este important să întrețineți în mod corespunzător centrala de ventilație cu recuperare de căldură.

Dar ce anume implică această întreținere?

Ventilație cu recuperare de căldură

Pentru ventilarea locuințelor folosim centrale de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea utilizează căldura aerului evacuat pentru a încălzi aerul de ventilație filtrat care intră. Acesta este un mod de ventilație eficient din punct de vedere energetic, deoarece nu se pierde căldură: deci este bun și pentru portofel!

În timpul verii, unitatea funcționează invers; atunci aerul cald de afară este răcit cu aerul mai rece din interior înainte de a intra în casă. Noi numim acest lucru recuperare la rece.

Cu această metodă de ventilație, aerul de ventilație poate fi furnizat în mod confortabil în casă, iar locuitorii se pot bucura de un climat interior sănătos.

Vă recomandăm să vă curățați și/sau să vă întrețineți periodic aparatul, astfel încât aerul sănătos din locuința dumneavoastră și confortul să rămână garantate.

Ce întreținere este necesară pentru centralele de ventilație cu recuperare de căldură?

Trebuie făcută o distincție între întreținerea de către utilizator și cea de către instalator.  Întreținerea de către utilizator constă în curățarea și/sau înlocuirea filtrelor din unitate. Pentru alte lucrări de întreținere, cum ar fi inspecția dispozitivului și întreținerea diferitelor componente ale dispozitivului, este nevoie de un instalator. Pentru aceasta, se poate încheia un contract cu un instalator din regiunea dumneavoastră.

Curățarea filtrelor

O unitate de ventilație cu recuperare de căldură este prevăzută cu două filtre. Unul filtrează aerul exterior, iar celălalt protejează dispozitivul. Pentru ca sistemul de ventilație să funcționeze corect, filtrele trebuie curățate în mod regulat. De îndată ce filtrele trebuie curățate, o lampă roșie se va aprinde pe aparat. Dacă este prezentă, se va aprinde și lampa roșie de pe comutatorul cu 4 poziții. În primele câteva săptămâni după finalizarea unei case noi, este recomandabil să curățați filtrele mai des decât este indicat periodic. Acest lucru este foarte important din cauza prafului de construcție prezent.

Schimbarea filtrelor

Dispozitivul trebuie verificat periodic. Se recomandă înlocuirea filtrelor de cel puțin două ori pe an. Acestea pot fi comandate cu ușurință.

Filtrele standard (ISO Coarse) elimină 95% din praful din aer. Filtrele de particule de înaltă calitate (F7) sunt disponibile opțional, ideale pentru zonele încărcate cu particule, cum ar fi cele din apropierea drumurilor și/sau aeroporturilor. Persoanele cu căi respiratorii sensibile beneficiază, de asemenea, de aceste filtre de praf fin. Există mirosuri în aerul exterior, de exemplu, de la șemineul vecinilor, pe care nu le doriți în interior? Avem filtre de carbon disponibile pentru acest lucru.  Poluarea aerului din mediul înconjurător este chiar mai mare, cum ar fi în orașele aglomerate sau în apropierea industriei, sau sunteți foarte sensibil la poluanți? Atunci, combinați unitatea de ventilație cu accesoriul Pure induct. Acest filtru funcționează pe bază de ionizare și elimină 99,94% din toate particulele fine de praf din aer. Doriți mai multe informații despre alegerea filtrului potrivit? Citiți articolul "Filtrul potrivit pentru fiecare situație".

Intreținerea sifonului de condens

Sifonul de condens al aparatului trebuie curățat anual. Acest lucru poate fi făcut de către utilizator, dar poate fi lăsat și la latitudinea instalatorului. Este posibil ca sifonul de scurgere la care este conectat sifonul să se usuce în perioada de vară și să emită un miros de canalizare. Acest lucru poate fi prevenit prin umplerea regulată pentru mirosuri cu apă.

Verificarea unității de ventilație  

Instalatorul verifică aparatul din interior și curăță ventilatoarele, preîncălzitorul și schimbătorul de căldură. Acest lucru garantează că dispozitivul continuă să aducă aer sănătos în casă. Un avantaj suplimentar este că astfel se menține o rezistență scăzută în dispozitiv, ceea ce menține consumul de energie și nivelul de zgomot al dispozitivului la un nivel scăzut.

Curățarea sistemului de conducte

Întreținerea sistemului de conducte este, de asemenea, importantă. În ciuda unei bune întrețineri a dispozitivului, în decursul anilor se poate depune murdărie pe interiorul peretelui coșului de fum. Acest depozit de murdărie este mai mare într-un canal de extracție decât într-un canal de alimentare, dar și canalul de alimentare se poate murdări. Prin urmare, se recomandă curățarea canalelor la fiecare cinci ani, astfel încât să se poată furniza în continuare aer proaspăt și curat.

Supape de admisie/extracție

Același lucru este valabil și pentru supapele de alimentare și de extracție din casă. De asemenea, acestea se murdăresc în timp. Aceste supape sunt ușor de curățat de către dumneavoastră, înmuindu-le în apă călduță. Supapele sunt reglate de către instalator, așa că asigurați-vă că nu se modifică reglajul supapelor și că acestea sunt puse la loc.