Pompa de circulație - "inima" sistemului de încălzire

Pompele de circulație Taconova

Ce sunt pompele de circulație? 

Pompele de circulație pentru apă caldă sunt pompe centrifuge, proiectate astfel încât să asigure circulația forțată a lichidului într-un circuit închis, precum un sistem de încălzire sau apă caldă menajeră.

Transportul căldurii în clădiri este posibil doar folosind tehnologia acestor pompe.

Pentru ce sunt utilizate pompele de circulație? 

Pompa de circulație se utilizează pentru transportarea apei calde din instalația de încălzire pardoseală sau radiatoare și pentru circularea apei reci în instalațiile de climatizare. Acestea au o utilizare simplă, consum redus de energie, instalare rapidă și ușoară. 

În calitate de mediator, transportator și convertor de apă caldă în camere, pompele îndeplinesc o funcție crucială pentru un climat confortabil al clădirii. Pompa poate fi setată și programată, ceea ce reduce costurile de funcționare și crește eficiența energetică. 

Aceste pompe de circulație pentru încălzire sunt împărțite în trei categorii:

  • Taco Flow2, acționat de un motor sincron permanent, controlabil prin intermediul a trei funcții de reglare (min-max, presiune proporțională, presiune constantă);
  • Taco Flow2 Adapt, cu funcție ADAPT activă, care ajustează automat puterea pompei la cerințele specifice ale sistemului;
  • Taco Flow2 eLink, care pe lângă existența funcției ADAPT, mai există și opțiunea de a face setările pompei fără fir (wireless) folosind dispozitive inteligente cum ar fi telefonul sau tableta.

Ca urmare, sunt posibile setări suplimentare, chiar mai fine, iar setările selectate pot fi salvate și înregistrate. 

Pentru a vă bucura la maximum de eficiența unui sistem de încălzire și de apă caldă, pompa trebuie dimensionată corect și aleasă pe principii de fiabilitate. O pompă supra-dimensionată va consuma o cantitate mai mare de energie, în timp ce o pompă prea mică va duce la uzura prematură a echipamentului și nu va fi eficientă. Dimensionarea corectă a pompei ia în calcul debitul de apă raportat la circuit, ci nu puterea pompei în watt.

Conform specificațiilor tehnice, pompele TacoFlow2 suportă amestec de antigel de până la 30% față de alte pompe. Dacă procentul este mai mare, performanța acesteia este redusă.
Așadar, pentru evitarea funcționării defectuoase sau chiar blocarea acestor pompe se recomandă respectarea concentrației maxime!