Despre antigel
Antigelul sau glicolul este un element foarte important în operarea instalațiilor solare termice. Acesta are rolul de a proteja sistemul solar impotriva coroziunii și împotriva înghețului, iar circuitul trebuie verificat cu regularitate folosind un refractometru, pentru a constata dacă antigelul este în regulă sau nu.
Se recomandă ca antigelul din instalația solară să fie verificat la intervale de 5 ani și dacă acesta nu mai corespunde să fie înlocuit în scopul de a menține eficiența maximă a transferului termic.
Dacă la această verificare antigelul, are o culoare întunecată și este gelatinos, aceasta indică descompunerea lui. Trebuie să spălați instalația hidraulică și să înlocuiți antigelul uzat.
Ce este antigelul și ce conține acesta?
Este un antigel concentrat pe bază de propilenglicol, compus deosebit de stabil, ce permite atât protecția la înghet a circuitelor termice până la -25 °C cât și funcționarea sistemului pana la 180 °C. Produsul este dedicat utilizării în instalațiile solare caracterizate prin temperaturile ridicate la care pot funcționa, astfel încât este necesară utilizarea unui agent termic special care să garanteze un punct de fierbere ridicat.
Inhibitorii de coroziune și stabilizatorii de pH cu care este tratat antigelul QTEQ SOLAR 25 asigură protecția crescută a materialelor din care sunt realizate componentele circuitului ( cupru, otel, inox, alama, cauciuc, etc.).
Nu conține amine, nitriti, silicați, borați și fosfați, compuși interziși de legislația europeană de protecția mediului.
Mod de utilizare:
Antigelul este preparat pentru utilizare directă și nu necesită diluții suplimentare. Instalația termică în care este utilizat va fi un circuit închis, exploatarea în sisteme deschise expuse aerului atmosferic, potențând degradarea aditivilor din produs.
Urmele catalizatorilor utilizați în operațiile de sudare a elementelor de instalație trebuie îndepărtate înainte de încărcarea sistemului, prezența acestora putând genera corodarea circuitului.
Este preferabilă utilizarea racordurilor flexibile din oțel, pentru a nu permite difuzia oxigenului, iar din punct de vedere chimic, acesta poate fi considerat în general inactiv, dar este deosebit de important să verificați ca toate componentele sistemului să reziste în condițiile de temperatură și presiune din timpul funcționării.
Depunerile de calcar existente în circuite trebuie să fie eliminate înainte de încărcarea sistemului cu antigel, acestea putând reacționa la temperatura de lucru cu soluția utilizată.
Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării acestuia?
Având beneficii majore asupra funcționării normale a întregii instalații de încălzire a casei, folosirea antigelului este o soluție potrivită în foarte multe cazuri. Respectarea recomandărilor emise de producătorul echipamentelor va garanta:
● funcționarea stabilă pe o gamă largă de temperaturi;
● menținerea unui punct ridicat de fierbere;
● protejarea conductelor în fața înghețului;
● menținerea unei bune conductivități termice a agentului termic.
Cu un antigel de calitate și cu o diluție corectă a acestuia, cu ajutorul apei dedurizate, echipamentele instalației de încălzire vor funcționa la parametri optimi. Acestea vor fi protejate pe durata întregului sezon rece, câtă vreme sunt respectate indicațiile date atât de producătorul centralei și caloriferelor, cât și de cel al antigelului.